Bumerang - Yazarkafe

8 Ağustos 2017 Salı

Tarih kokan Zafer Parkı

Zafer Parkı, Moskova'daki en ünlü, en turistik ve en büyük parklardan biri. Diğer parklara göre ise aslında oldukça yeni sayılabilir.
Diğer yandan parkın yanındaki Pobedy metro istasyonu en derin metro istasyonlarındanmış ancak ben taksi ile gittim, metro keşfi bir başka sefere...

Park 2. Dünya Savaşını Sovyetler Birliği' nin kazanması anısına, zaferden 50 yıl sonra yapılarak, 1995 te açılmış. Açılışa bir çok ülkenin başkanı/ cumhurbaşkanı da çağırılmış. Parktaki herşey savaş, zafer gibi konuları simgeliyor. Anıtlar, heykeller bitmiyor, diğer yandan ise o kadar geniş bir park ki gezmek için bir gün pek de yeterli olamaz. Bu park da bir yandan orman sayılabilir, yeşilliği, kuşları, sincapları ile tarihsel kısmını ele almazsak da mükemmel bir park. Çocuklar için park ve eğlence alanları, cafeler mevcut. 

Parkta savaşta ölen 3 dinden insan için yapılmış, kilise, cami, sinagog yer alıyor, ki bunları ayrıca detaylı yazdığım yazımın linki: http://siradananneozelcocuk.blogspot.ru/2017/07/zafer-parknda-inanc.html?m=1

Parkta 144 metre yüksekliğinde bir Zafer Anıtı yer alıyor, uzunluğu başdöndürücü... Heykelin ucunda bir koruyucu melek heykeli yer alıyor. Anıtın arkasında büyük bir savaş müzesi var, mutlaka gezilmesi gerektiğini Türk/Rus herkesten duydum ama ben bu geziye sığdıramadım. Gezilecek yerler listemde kalmaya devam edecek. 

Parkın içinde 1418 adet (savaştaki her gün için bir tane) pembe renkli fıskiye var. Pembe renk savaş boyunca ölen insanların kanlarını sembolize ediyor.

Ayrıca Rusya topraklarını savunanlar için bir anıt, tüm uluslararası askerler için bir anıt, gönüllü İspanyollar için bir şapel anıtı, Anti- Hitler kooalisyonu için bir anıt, Faşizme karşı birlik anıtı, Ulusların trajedisi heykeli, Kayıp askerler anıtı, 1. Dünya savaşı kahramanları anıtı yer alıyor. Her biri ayrı ayrı şaheser...

Savaş makinalarını, topları, tüfekleri, tankları, denizaltıları, uçakları görebileceğiniz ücretli ayrı bir de açıkhava müzesi var. Zaman kısıtı sebebi ile bu kısmı da gezemedim.

Ruslar için en önemli günlerden olan, 2.Dünya Savaşı'nın zafer günü olarak kutlanan 9 Mayıs bu parkta da ihtişamlı kutlanıyormuş...Görmek dileğiyle:))



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder